bewerking

equalizen

Tja, er zijn boeken over volgeschreven. Dat een mix EQ nodig heeft zegt niets over de kwaliteit van de mix.

We streven ernaar om, samen met de compressie, een balans te bereiken zonder de mix geweld aan te doen. Soms betekent dit dat je opvallende frequenties enigzins verzwakt, in andere gevallen zul je ze juist moeten accentueren. Helderheid zonder slissen, warm laag zonder dreunen..

Zoals met alle analoge en digitale processen is een equalizer geen wonderapparaat maar zal ieder apparaat ook een kleine kwaliteitsvermindering met zich meebrengen. Daarom wordt het 'ingrijpen' tot een minimum beperkt. Alleen het beste is hier goed genoeg.

Als het op EQ aankomt gebruikt Arizona plug-ins van Waves en hardware van TC.

compressie

De compressor kent vele taken en verschijningsvormen als het op masteren aankomt. Sommige klinken heel clean, andere pompen lekker en ze varieren van fullrange tot 5-bands multiband compressie.

Afhankelijk van de bron en het verlangde eindprodukt kunnen één of meerdere compressors ingezet worden om het beoogde resultaat te krijgen.

Afhankelijk van de gewenste functie (bij masteren worden compressors ingezet voor levelling, sweetening of als effect) wordt gekozen voor passende hardware of een software plug-in.

Het is bij Arizona zeker niet vanzelfsprekend dat uw uitgekiende mix wordt platgecomprimeerd met een multiband. Multiband kan soms een mix redden, en is dan goud waard. Maar vaker wordt de integriteit van een mix juist aangetast door de multiband compressor.

denoising

Denoisen is soms een noodzakelijk kwaad. In praktijk is het echter beter om denoisen waar mogelijk te voorkomen.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is het volstrekt onmogelijk een opname van alle ruis te ontdoen en tegelijk de weergave onaangetast te laten. Mensen horen namelijk klanken die zich onder de ruisdrempel bevinden (een moeder hoort haar kind huilen in een storm). Daarom is het verstandig om het ruisniveau niet verder te fliteren dan strikt noodzakelijk is.

Beter is het daarom om tijdens de mix individuele kanalen van ruis te ontdoen m.b.v. noise gates en expanders.

Mocht het toch nodig zijn om te denoisen gebruiken we hiervoor een hardware oplossing van TC, die speciaal gemaakt is voor het stugge rekenwerk dat denoisen met zich meebrengt.

 

U bevindt zich hier:  >> technotalk  >> bewerking